- Ουφίτσι, Πινακοθήκη
- (Galleria degli Uffizi). Πινακοθήκη στη Φλωρεντία, μία από τις μεγάλες συλλογές τέχνης του κόσμου. Στεγάζεται στο κτίριο που άρχισε να χτίζει, το 1560, με παραγγελία του δούκα Κόζιμο A’ Μέδικου, ο Αντόνιο Βαζάρι, το οποίο είναι ένα από τα πολυτιμότερα δείγματα της εκλεπτυσμένης αντίληψης του, παρότι δεν το τέλειωσε ο ίδιος, γιατί πέθανε στο μεταξύ. Στο κτίριο στέγασαν οι Μέδικοι τις συλλογές που συγκέντρωσαν. Η πινακοθήκη εξακολούθησε, χάρη σε «οικογενειακή συμφωνία», να πλουτίζεται και μετά τον θάνατο (1737) του τελευταίου αρσενικού απογόνου των Μεδίκων Τζαν Γκαστόνε.
Τον πυρήνα των παλαιότερων ζωγραφικών έργων της Πινακοθήκης αποτελούν έργα της τοσκανικής σχολής του 1200 μ.Χ., στα οποία ανήκουν, εκτός πολλών άλλων, η περίφημη Μαεστά του Τσιμαμπούε (1280-1285) και η Παναγία Ρουτσελάι (1285) του Ντούτσιο ντα Μπονινσένια. Πλουσιότερη ακόμα είναι η συλλογή ζωγραφικών έργων του 14ου αι. με τη Θεοτόκο εν Δόξη του Τζιότο (περίπου το 1305), αριστούργημα της ώριμης περιόδου του καλλιτέχνη, έργα του Ταντέο Γκάντι, του Τζοβάννι ντα Μιλάνο, των Πιέτρο και Αμπρότζιο Λορεντζέτι και του Σιμόνε Μαρτίνι που αντιπροσωπεύεται από τον πασίγνωστο Ευαγγελισμό του 1333. Περίφημη είναι επίσης η Προσκύνηση των Μάγων του Τζεντίλε ντα Φαμπριάνο (1423), ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τεκμήρια του αποκαλούμενου «διεθνούς γοτθικού ρυθμού».
Η μεγάλη τοσκανική τέχνη του 15ου αι. αντιπροσωπεύεται στην Πινακοθήκη με έργα που θεωρούνται από τα σπουδαιότερα όλων των τόπων και των εποχών.
Πρέπει να αναφερθούν ιδιαίτερα η μεγάλη συλλογή έργων του Μποτιτσέλι, όπως η περίφημη Γέννηση της Αφροδίτης (περίπου το 1486) και η Άνοιξη (1487) και δύο πολύτιμα νεανικά έργα του Λεονάρντο ντα Βίντσι: ο Ευαγγελισμός (1470-1475) και η Προσκύνηση των Μάγων (1481). Βέβαια λιγότερο πλήρης είναι η τεκμηρίωση της ζωγραφικής του 15ου αι. έξω από την Τοσκάνη, αντιπροσωπεύεται όμως με μοναδικά κομμάτια, όπως με έργα του Μαντένια, του Κοσμέ Τούρα και του Τζοβάννι Μπελίνι. Περισσότερο οργανική είναι η συλλογή ζωγραφικών έργων του 16ου αι. Η έκθεση των έργων του 17ου και 18ου αι. θα μπορούσε να είναι πιο πλούσια, αν η έλλειψη κατάλληλου χώρου δεν περιόριζε την παρουσίαση σε λίγα δείγματα.
Η Π.Ο. προσφέρει και μια πλούσια συλλογή μοναδικών αριστουργημάτων ξένων καλλιτεχνών.
Τμήμα της πινακοθήκης αποτελούν εξάλλου η περίφημη συλλογή των αυτοπροσωγραφιών και το τμήμα σχεδίων και εντύπων.
Αίθουσα της Πινακοθήκης Ουφίτσι (φωτ. ΑΠΕ).
Εξωτερική άποψη της πινακοθήκη Ουφίτσι (φωτ. ΑΠΕ).
Dictionary of Greek. 2013.